+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Familie Hannik
Tilburg, Nederland

  • 3 sep. 1866 - 19 mrt. 1868

Toen Vincent onderwijs aan de HBS Koning Willem II in Tilburg volgde, woonde hij in bij de familie Hannik aan Korvel 40A (nu Sint Annaplein 18-19). Hij en zijn vrouw Adriana waren lid van de hervormde kerk en dus een geschikte partij als kosthuis voor Vincent. Vermoedelijk vond Vincent dit adres door bemiddeling van de hervormde gemeente, of door bemiddeling van de school. In een wervingsadvertentie in het Weekblad van Tilburg had directeur Fles namelijk gezet dat hij ten behoeve van ‘elders woonachtige ouders of voogden die hun kinderen of pupillen bij ingezetenen van Tilburg in de kost willen besteden’ wilde bemiddelen ‘voor plaatsing van Jonge Heeren voor kost, inwoning en huiselijk verkeer.'

De Hanniks hadden een zoon, Marinus, die enkele jaren ouder was dan Vincent en ook op de HBS zat. Uit het bevolkingsregister van Tilburg blijkt dat Vincent de enige kostganger was die de Hanniks ooit in huis hadden gehad, ze hadden dus geen kosthuis in de gebruikelijke zin. Over Vincents verblijf bij de Hanniks is verder weinig bekend.  

Verder lezen

Geheugen van Tilburg
Kosthuis van Vincent van Gogh op Korvel

H.F.J.M. Eerenbeemt
De onbekende Vincent van Gogh: leren en tekenen in Tilburg, 1866-1868
Tilburg, 1972

H.F.J.M. Eerenbeemt, Henk Doremalen en Ronald Peeters
Vincent Van Gogh in Tilburg, 1866-1868
Tilburg, 2009

Jan Meyers 
De jonge Vincent: jaren van vervoering en vernedering
Amsterdam, 1989

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen