+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Oude kerktoren
Nuenen, Nederland

  • 5 dec. 1883 - 30 jun. 1885

Een van Vincents favoriete plekken in Nuenen was de oude kerktoren die net buiten het dorp lag. Hij schilderde en tekende de toren die uit de vijftiende eeuw stamde tientallen keren, zoals op De oude kerktoren bij het vallen van de avond, De oude kerktoren van Nuenen met een ploeger, De oude kerktoren, De oude kerktoren van Nuenen. De toren was zichtbaar vanuit de achtertuin van de pastorie en daardoor is hij soms ook op werken van de tuin te zien, al plaatste Vincent de toren lang niet altijd op de juiste geografisch plek.

Toen Vincent nog in Den Haag woonde in 1883 schreef zijn broer Theo hem over de nieuwe woonplaats van hun ouders en noemde toen de oude kerktoren al. Vincent antwoordde daarop:

“Wat ge mij mededeelt omtrent hunne nieuwe omgeving interesseert mij ten hoogste. Zeer zeker zou ik wat graag zoo'n oud kerkje & kerkhof met zandgraven en oude houten kruisen trachten te maken.” Lees de hele brief

De oude kerktoren werd in 1885 afgebroken. Op 2 juni van dat jaar schreef Vincent onthutst:

“De oude toren wordt volgende week afgebroken! de spits is er reeds af” Lees de hele brief 

Vincent maakte het schilderij De oude kerktoren van Nuenen van de toren zonder de spits. Ook maakte hij de aquarel Verkoping van afbraak. De begraafplaats die bij de toren lag, bleef wel in functie en daar zou Vincents vader 1885 begraven worden.

Verder lezen

Ton de Brouwer
De oude toren en Van Gogh in Nuenen
Venlo, 2000

Ton de Brouwer
Van Gogh en Nuenen
Venlo, 1984­­­­­

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen