+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Furnée
Den Haag, Nederland

    vanaf het voorjaar 1883 - najaar 1885 schrijft Vincent over Furnée in zijn brieven.

Hendrik Jan Furnée (1833-1894) was drogist en handelde in verfwaren en andere kunstenaarsmaterialen. Hij had een winkel op de Korte Poten 8, waar Vincent weleens kwam. Vincent gaf les aan de zoon van Furnée, Antoine Philippe Furnée (1861-1897). Omdat hij voor zijn diensten geen vergoeding ontving, probeerde Vincent in juli 1883 een deal met Furnée te sluiten om een partij oude verf van hem over te nemen onder de voorwaarde dat hij dan in het vervolg tegen kortingstarief zijn verf bij hem kon blijven kopen.

Toen Vincent in Drenthe en Nuenen woonde, liet hij nog steeds verf leveren uit Den Haag, zowel door Furnée als door zijn andere verfleverancier Leurs. Furnée kreeg in september 1883 nog dertig gulden van Vincent en eiste dat op. Vincent schreef hem terug het niet te kunnen betalen en hij liet Theo vervolgens in een brief weten wat zijn oplossing was:

“om daar een einde aan te maken ik hem geschreven heb dat zijn verf in mijn studies stak en dat ik hem verzocht moeite te doen iets voor me te verkoopen in plaats van te zaniken. Dat ik hier mede door zal gaan en hem dingen sturen moet.” Lees de hele brief

Het in verkoop geven van schilderijen was een oplossing die Vincent ook aan zijn andere schuldeiser en leverancier Leurs had voorgesteld.

Verder lezen

Teun Berserik en Feico Hoekstra
Vincent van Gogh: de vroege jaren (stripboek)
Amsterdam, 2012

F. Leeman en J. Sillevis
De Haagse School en de jonge Van Gogh
Zwolle, 2005

In de voetsporen van Van Gogh
Wandeling bij De Haagse School en de jonge Van Gogh
Gemeentemuseum Den Haag, 2005

Michiel van der Mast en Charles Dumas
Van Gogh en Den Haag
Zwolle, 1990

Jan Meyers
De jonge Vincent: jaren van vervoering en vernedering
Amsterdam, 1989

 

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen