+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Herberg Ravoux
Auvers-sur-Oise, Frankrijk

  • 20 mei 1890 - 29 jul. 1890

Toen Vincent op 20 mei 1890 aankwam in Auvers-sur-Oise huurde hij een kamer op de tweede etage van Auberge Ravoux aan de Place de la Mairie. Dokter Gachet had hem de andere herberg in het dorp aangeraden (Saint-Aubin in Rue de Pontoise), maar Vincent vond dat hotel voor zes francs per nacht echt te duur. Hij verkoos dus het logement van Arthur Gustave Ravoux en diens vrouw Adeline Louise Touillet, waar hij slechts drieënhalve franc per nacht betaalde. Dat was alsnog meer dan Vincent gehoopt had.

Vincent leidde een regelmatig leven bij de Ravouxs: hij stond om vijf uur ’s ochtends op, ging iedere ochtend de deur uit om te schilderen, kwam stipt om twaalf uur weer terug om te lunchen, werkte ’s middags in de “schilderskamer” (een ruimte beneden in de lobby) aan schilderijen die hij al had opgezet, at ’s avonds met de andere kostgangers van het hotel en ging rond een uur of negen ’s avonds weer naar bed. Bovendien dronk Vincent geen alcohol meer en daardoor voelde hij zich goed. In het hotel verbleven ook twee andere kunstenaars, de Nederlandse schilder Anton Hirschig en de Spanjaard Martinez de Valdivielse, met wie Vincent geregeld gesprekken over kunst voerde.

Vincent was in Auvers enorm productief. In drie maanden tijd voltooide hij bijna zeventig schilderijen. Naast de vele landschappen die hij maakte, werkte Vincent aan portretten. Zo schilderde hij het portret van Adeline Ravoux, de dertienjarige dochter van de hoteleigenaren. Nadien gaf hij haar het schilderij cadeau. De Ravouxs kregen uiteindelijk ook het kunstwerk Het stadhuis van Auvers.

Op 27 juli ging Vincent net als alle andere dagen de velden in om te schilderen, maar het liep anders. Hij deed een zelfmoordpoging en keerde met een schotwond in zijn borst 's avonds terug naar Auberge Ravoux waar hij gewond binnenliep en naar zijn kamer strompelde. Meneer Ravoux ging hem achterna, liet een dokter waarschuwen en bleef bij Vincent zolang diens broer Theo uit Parijs er nog niet was. Uiteindelijk overleed Vincent op 29 juli in het bijzijn van Theo aan zijn verwondingen in kamer vijf van het hotel. Hij werd beneden in de schilderkamer opgebaard tot de begrafenis op 30 juli. Bevriende kunstenaars die uit Parijs naar Auvers waren gekomen, hingen in de kamer schilderijen van Vincent op. 

Verder lezen

Marije Vellekoop e.a.
Vincent van Gogh tekeningen, deel 4: Saint-Rémy en Auvers-sur-Oise 1888-1890
Zwolle, 2007

Ronald Pickvance
Van Gogh in Saint-Rémy and Auvers
New York, 1986

Wouter van der Veen
Van Gogh in Auvers: his last days
New York, 2010

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen