+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Begraafplaats
Auvers-sur-Oise, Frankrijk

  • 7 jun. 1892 - 8 apr. 1914

Vincent overleed op 29 juli 1890 aan de verwondingen van een schotwond die hij zichzelf twee dagen daarvoor in de velden rondom Auvers-sur-Oise had toegebracht. Op 30 juli werd hij begraven op de begraafplaats van het dorp in het bijzijn van zijn broer Theo, dokter Gachet, de Ravouxs, voormalige buren uit het dorp en vrienden uit Parijs onder wie Émile Bernard, Charles Laval, Lucien Pissarro en Julien Tanguy. Er waren bloemen, dokter Gachet hield een praatje en Theo een dankwoord. Theo schreef zijn vrouw Jo Bonger over de begraafplaats:

“Hij is begraven op een zonnige plek tussen de korenvelden, en het kerkhof heeft niet dat onprettige karakter van de Parijse kerkhoven.” (bron: Kort geluk, 1999, p. 281)

Een half jaar na de dood van Vincent overleed ook Theo. Hij werd aanvankelijk begraven in zijn sterfplaats Utrecht, maar in 1914 werd zijn lichaam overgebracht naar de begraafplaats van Auvers-sur-Oise. Tot op de dag van vandaag liggen de broers daar sindsdien naast elkaar begraven.

Verder lezen

Marije Vellekoop e.a.
Vincent van Gogh tekeningen, deel 4: Saint-Rémy en Auvers-sur-Oise 1888-1890
Zwolle, 2007

Ronald Pickvance
Van Gogh in Saint-Rémy and Auvers
New York, 1986

Wouter van der Veen
Van Gogh in Auvers: his last days
New York, 2010

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen