+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Familie Gladwell
Londen, Engeland

  • 17 aug. 1876

Vincent van Gogh had Harry Gladwell (1857-1927) leren kennen in Parijs toen hij daar in 1875 bij de internationale kunsthandel Goupil & Cie werkte. Hoewel hij Harry aanvankelijk maar een vreemde jongen vond, werden ze zeer goede vrienden. De vader van Harry, Henry William Gladwell, had een galerie in Londen op 20-21 Gracechurch Street. Toen Vincent na Parijs naar Ramsgate en Isleworth was verhuisd, kwam Harry hem eens opzoeken en Vincent bezocht zowel de galerie als het familiehuis van de Gladwells en logeerde er zelfs een nachtje. Op 18 augustus 1876 schreef hij over een bezoek aan de Gladwells:

“Gisteren ben ik bij Gladwell geweest, die voor eenige dagen thuis is; er gebeurde iets heel treurigs in zijne familie; zijne zuster, een meisje vol leven met donkere oogen en haar, 17 jaar, is gevallen bij het paardrijden, op Blackheath, zij was buiten kennis toen men haar opnam en is 5 uur later, zonder weer tot zich zelven gekomen te zijn, gestorven.Zoodra ik hoorde wat er gebeurd was en dat Gladwell thuis was ben ik er heen gegaan.─ Gisteren morgen 11 uur vertrok ik van hier en had eene lange wandeling naar Lewisham, de weg ging van ’t eene eind van Londen naar het andere, om 5 uur was ik bij Gladwell. Ik was nog naar hun winkel gegaan maar die was gesloten.” Lees de hele brief

Vincent had een lange wandeling gemaakt om zijn vriend te bezoeken; om van Isleworth via de galerie naar Lewisham te gaan, moest hij 30 kilometer afleggen.

Verder lezen

Martin Bailey
Young Vincent: the story of Van Gogh's years in England
London, 1990

Kristine Groenhart en Willem-Jan Verlinden
Hoe ik van Londen houd: wandelen door het Londen van Vincent van Gogh
Amsterdam, 2013

Jan Meyers
De jonge Vincent: jaren van vervoering en vernedering
Amsterdam, 1989

Ronald Pickvance
English influences on Vincent van Gogh
London, 1974

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen