+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 

Van Gogh in Antwerpen, België

  • 24 nov. 1885 - 28 feb. 1886
Vincent arriveerde op 24 november 1885 vanuit Nuenen in Antwerpen in de hoop daar les te nemen aan de kunstacademie en zijn kunst te verkopen.

Al in 1884 had hij in een brief aan zijn broer Theo laten vallen dat hij graag naar deze stad wilde en sindsdien was het idee niet meer uit zijn gedachten geweest. Hij huurde een kamer van het Nederlandse echtpaar Willem Henricus Brandel en diens vrouw Anna Wilhelmina Huberta op de tweede etage van hun huis.

De eerste weken beviel Antwerpen goed en Vincent schreef vaak aan Theo hoe blij hij was met zijn keuze voor de stad. Vincent vond het heerlijk om de stad te ontdekken: wandelen langs de kaaien bij het water, verschillende kerken bezichtigen en naar de musea. Vincent bezocht diverse kunsthandelaren in de hoop zijn werk aan de man te kunnen brengen. Maar Antwerpen bracht niet de gewenste verkopen van zijn werken en Vincent moest Theo continue om geld smeken om te kunnen overleven.

In januari 1886 schreef Vincent zich in voor een tekencursus naar antieke sculptuur aan de kunstacademie. Daar volgde hij ook korte tijd een schildercursus bij Charles Verlat. Bovendien schreef hij zich in bij twee tekenclubs om daar 's avonds naar model te tekenen. 

Ondertussen kreeg Vincent allerlei problemen met zijn gebit, vermoedelijk veroorzaakt door zijn ongezonde levensstijl; Vincent at slecht, leefde vaak alleen water en brood en rookte veel pijp. Als oplossing liet hij veel ‘‘kwade tanden afknippen".

De lessen op de academie zouden eind maart 1886 eindigen maar dat hield Vincent niet vol. Op 28 februari verliet hij Antwerpen, om zich in Parijs verder te ontwikkelen als kunstenaar, hopende op een plek aan het atelier van kunstenaar Fernand Cormon.

Uit zijn periode in Antwerpen zijn zeven schilderijen en meerdere tekeningen bewaard gebleven.

Bestaand, toegankelijk
Bestaand, niet toegankelijk
Verdwenen

Locaties in
Antwerpen

Verder lezen

Guido Persoons
Vincent van Gogh te Antwerpen in 1885-1886 : zijn opleiding in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen als bijdrage tot de vorming van zijn kunstenaarschap
In: Periscoop, Vriendenkring van de Koninklijke Academie, 14-1 (1990) 

Mark Tralbaut
Van Gogh te Antwerpen
Antwerpen, 1958

Louis van Tilborg en Ella Hendriks
Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
Amsterdam, 2011

Ella Hendriks en Louis van Tilborgh
New views on Van Gogh’s development in Antwerp and Paris: an integrated art historical and technical study of his paintings in the Van Gogh Museum
Universiteit van Amsterdam, proefschrift, 2006

Marije Vellekoop, Sjraar van Heugten
Vincent van Gogh tekeningen, deel 3: Antwerpen en Parijs 1885 – 1888
Amsterdam, 2001

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen